De landscouts of landscouting is een vorm van scouting die zich bezig houdt met allerlei activiteiten die je op het land kunt doen. De landscouting verschilt daarin van de waterscouting, en zit het dichtste bij de activiteiten van de oorspronkelijke scouts. De meerderheid van de scouts in de wereld houdt zich met landscouting bezig.

De landscouts zijn in het Nederlandse scoutingprogramma verdeeld in verschillende leeftijdsgroepen (speltakken), hoewel sommige speltakken elkaar qua leeftijdscategorie overlappen. Het betreft de speltakken Bevers, Welpen, Scouts, Explorers, Roverscouts en plusscouts.

Landscouts houden zich vooral bezig met activiteiten op het land, maar het water wordt natuurlijk niet vergeten. Pionieren (houten constructies maken, zoals een toren, kabelbaan en een keuken voor je eten klaar te maken), oriëntatietechnieken (kaart en kompas), vuur maken, primitief koken, kennis van de natuur, survival, abseilen, klimmen, vlotvaren en verschillende kampeertechnieken vormen de basis voor elke scout. Daarnaast leer je samenwerken, vertrouwen op elkaar, communiceren en nog veel meer sociale vaardigheden. Uiteraard word er niet alleen aan technieken en sociale vaardigheden gewerkt, er word natuurlijk ook veel lol gemaakt, door middel van spelletjes. Eigenlijk kan alles bij de scouting!

Al de technieken kun je uitproberen tijdens de verschillende kampen met onze eigen groep of samen met andere groepen uit Brabant. De kennis die we hebben geleerd gaan we elk jaar sportief testen tijdens de regionale scouting wedstrijden. Als je wint mag je naar de Landelijke Scoutingwedstrijden. Daar strijden de beste scouts van Nederland om het wisselschild.

Natuurlijk wordt elk jaar afgesloten met een spetterend zomerkamp. Niet teveel doen, lekker relaxen in het zonnetje, beetje zwemmen, een leuke stad bezoeken, nachtelijke tochten, een dropping, een hike, kanoën, mountainbiken, hutten bouwen, kampvuur, veel te weinig slaap, nieuwe vrienden en vriendinnen ontmoeten.
Wat we nog meer doen? Kom gewoon een paar keer langs en je zult vanzelf ervaren wat de landscouts zijn.