Een veilige omgeving voor zowel jeugd- als vrijwilligers en een prettig samenwerkingsklimaat vinden we bij Scouting Sint Joris Breda ontzettend belangrijk. Om hier samen aan te werken, hebben we met elkaar een aantal afspraken gemaakt Hierbij hebben we ons laten inspireren door Scouting Nederland. Zij bieden onder meer een stappenplan waarmee je het onderwerp sociale veiligheid binnen je Scoutinggroep bespreekbaar kunt maken en kunt zorgen voor een veiligere (speel)omgeving. Dit stappenplan is onderdeel van het project 'In veilige handen', dat Scouting samen met NOC*NSF, Movisie en Vereniging NOV uitvoert. Klik hier om dit stappenplan te bekijken.

Op dit moment is Scouting Sint Joris samen met Breda Actief aan het kijken welke stappen wij kunnen ondernemen om onze vereniging nog social veiliger te maken. Breda Actief geeft advies en denkt mee met vrijwilligersorganisaties.

Concreet hanteert Scouting Sint Joris Breda onder meer de volgende maatregelen:

- Alle nieuwe leidinggevenden en bestuursleden moeten door de groepsraad, het hoogst beslissende orgaan van de vereniging, worden goedgekeurd en aangesteld.

- Alle leidinggevenden en bestuursleden van onze vereniging moeten een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) overhandigen. Elke vijf jaar wordt een nieuwe VOG aangevraagd.

- Alle kaderleden (vrijwilligers) dienen zich te houden aan de landelijke gedragscode, die grenzen aangeeft in het contact met minderjarigen. Alle kaderleden hebben de gedragscode ondertekend.

- Sociale veiligeid is een onderwerp dat wij structureel op de agenda hebben staan tijdens bestuursvergaderingen onze vergaderingen.

- We zijn op dit moment op zoek naar een interne vertrouwenspersoon voor onze vereniging.

Met behulp van deze maatregelen, maar ook door het bespreekbaar maken van (on)gewenste omgangsvormen, doen wij er alles aan om onze leden een veilige omgeving te kunnen bieden.

Matrozen zijn jongeren van 15 tot 18 jaar; een groep Matrozen wordt een ‘afdeling’ genoemd.  Matrozen verzinnen en organiseren hun activiteiten zelf en organiseren zelfs hun eigen zomerkamp (expeditie). De mogelijkheden zijn eindeloos: Matrozen gaan op overlevingskamp, vlot varen, fietsen in de Ardennen of ze nemen deel aan landelijke of internationale activiteiten of kampen. De begeleiding motiveert, inspireert en ondersteunt de matrozen waar nodig, maar het meeste doen ze zelf.

In het vaarseizoen van april tot oktober zeilen de matrozen regelmatig in lelievletten op de Mark.

De matrozen komen bij elkaar op zaterdagavond van 19.00 - 21.00 uur.

We kijken terug op een geslaagde meidenmiddag op 4 oktober 2017. Tijdens deze middag zijn er 18 meiden bij de scouting komen kijken, een middag vol lachende gezichtjes!

Scouting alleen voor jongens? Echt niet! Ook meiden vinden het leuk om samen lol te hebben, avonturen te beleven en lekker vies te worden. Scouting is bovendien heel leerzaam: je leert er samenwerken, verantwoordelijkheid nemen en dingen samen tot een goed einde brengen. Om meer meiden kennis te laten maken met Scouting, organiseerde Scouting Sint Joris in Breda een Girlpower Middag op 4 oktober 2017. Daar konden meiden samen met leeftijdsgenoten leuke dingen doen: een vuurtje stoken en daar zelf op koken, zich lekker uitleven en met z’n allen de natuur in. En natuurlijk nieuwe vrienden maken en met sterke verhalen thuiskomen. Dat hoort tenslotte ook bij Scouting!

Klachtrecht